OK
title-leftسوالات متداول title-right
bg-corner
1
 Compatible List Of Micronet PrintServer
          
  



1. کارت شبکه دستگاه قطع و وصل مي شود، راه حل چيست؟
بايد درايور جديد کارت شبکه را از مسير زير دانلود و نصب نمود.

http://downloadmirror.intel.com/18720/eng/PROWin32.exe

2. براي محاسبه فضاي دقيق ذخيره سازي مد نظر PNR خود از چه روشي مي توان استفاده نمود؟
     از مسير زير ماشين حساب مربوطه را دانلود و فضاي ذخيره سازي مد نظر را محاسبه نمائيد.

http://pfn.ir/Editor/UploadFiles/TabShow/Pic/Tools/PNR%20storage%20calculator.rar

     3. اکانت پيش فرض اتصال به نرم افزار چيست؟  
       user:STAdmin
    
  pass:Admin     

4. در اتصال به نرم افزار از طريق کلاينت، خطاي اتصال "cannot connect to server" مي دهد. راه حل چيست؟
فايروال و يا آنتي ويروس روي کلاينت را بصورت غيرفعال در بياوريد و تست کنيد. همچنين دقت کنيد که پورت نرم افزار کلاينت روي 3454 تنظيم شده باشد. در صورت عدم رفع مشکل در صفحه اصلي PNR در قسمت NIC Configuration روي قسمت more کليک کنيد و disable firewall را تيک بزنيد.

 5. نحوه بک آپ گرفتن از PNRهاي PFN به چه صورت مي باشد؟
به کنسول اصلي PNR مراجعه کرده و پس از انتخاب گزينه back up setting مسير خروجي فايل بک آپ را طبق تصوير زير مشخص مي کنيم. دقت کنيد که گزينه Export current setting تيک خورد باشد.


بهتر است مسير فايل خروجي را share دستگاه قرارداده و پس از آن  از فايل مذکور يک کپي در جايي ديگر تهيه نماييد تا در صورت نياز از آن استتفاده نماييد. زمان استفاده از فايل بک آپ کافي است طبق مسير گفته شده به back up setting مراجعه کرده و در تصوير بالا گزينه Import previous setting را انتخاب نماييد و فايل بک آپ را در مسير قرار بدهيد

 

1-نحوه دسترسي به محيط Share PNR  چگونه ميباشد؟

با استفاده از IP pnr  بعنوان مثال  \\192.168.1.100 وارد محيط Share  ميشويم .  رمز عبور در دستگاههاي قديمي :          Username : PNR        Password: PNR

و در دستگاههاي جديد        username: administrator         password : 1qaz!QAZ ميباشد .

2-نحوه بروزرساني نرم افزار مديريت تصاوير VAST  در PNR 1U/2U/3U ؟

ابتدا وارد محيط share PNR  ميشويم . از مسير Tools ---> SW    فايل جديد برنامه را قرار ميدهيم .

سپس در محيط pnr  گزينه Software Upgrade  را ميزنيم .

نکته : بايد توجه شود که حتما"  نام فايل جديد vivotek.exe باشد . در بروزرساني برنامه فايلهاي مربوطه را از سايت www.vivotek.com  دانلود کرده و بترتيب ورژن بروزرساني نماييد .

بعنوان مثال :pnr با ورژن 1.8.3.2 را ابتدا بايد به ورژن 1.11.0.101 سپس به 1.12.1و سپس به ورژن 1.13.1.10 بروزرساني بنماييد  .

  





 
HDD Compatibility List
 
2 Network Camera Compatibility List
 
3

در هنگام فراموش کردن رمز عبور دستگاه Qnap چکار بايد انجام دهم؟ 










1.نحوه دسترسي به تنظيمات پيکربندي سوييچ هاي مديريتي PFN به چه صورت است ؟

پيکر بندي سوئيچ هاي مديريتي PFN معمولا از طريق وب بوده وIP آنها 192.168.2.1 مي باشد.




1. چگونه دوربين خود را قبل از ارسال به بخش گارانتي تست کنيم؟ 
لطفا فايل زير را ملاحظه فرمائيد.

2.چگونه با استفاده از IPhone  مي توان دوربين هاي  Vivotek را مشاهده کرد؟

مرورگر Safari در گوش هاي IPhone ،Motion-JPEG  را پشتيباني مي کند.

دوربين هاي IP7135/IP7137/PT7137/PT7135/PT7131/IP7132 به دليل ساپورت نکردن استريم Motion JPEG   بر روي Safari قابل استفاده نيستند.

ساير دوربين هاي Vivotek به دليل ساپورت کردن اين استريم بر روي IPhone قابل استفاده هستند.

مراحل زير نحوه ي مشاهده ي دوربين ها با استفاده از IPhone نشان مي دهد:

1.Codec  دوربين را به MJPEG تغيير مي دهيد.

2.مرورگر Safari را بازميکنيم.

3.IP دوربين را در قسمت URL filed مرورگر ميزنيم.

 

3.چگونه مي توان از Safe100  استفاده کرد؟

1.safe100 را انتخاب کرده و Agreement را بخوانيد.

2.گزينه Agreeرا انتخاب کرده و به صفحه ي بعدي برويد.

3.آدرس Email  و نام Host را وارد کنيد.لطفا آدرس Email مناسب انتخاب کنيد.

4.نام Host  نام همان Domain اي هست که ميخواهيد با استفاده ازآن به دوربين وصل گرديد.

5. بر روي دکمه Register کليک کنيد.

6.پيغام “[Register] Starting to register, please wait a minute." در قسمت DDNS ظاهر مي گردد.

7. اگر ثبت نام با موفقيت انجام شود شما پيغام " "[Register] Register successfully را دريافت خواهيد کرد.اطلاعات Account شما به آدرسEmail  که موقع ثبت نام وارد کرده ايد فرستاده ميشود.

8. "Enable DDNS."راچک کنيد.

9.گزينه ي  Save را براي ذخيره اطلاعات کليک کنيد.




4. چگونه مي توانم در
ND8422P دوربين ONVIF را اضافه کنم؟

از آن جاييکه قابليت ONVIF در دستگاه ذخيره ساز ND8422P از firmware 1.3.0.3 فعال مي باشد, لذا پس از تهيه دستگاه بايستي firmware دستگاه را از قسمت setting/system به اين ورژن آپگريد نمود. در ادامه از قسمت Camera مي توان دوربين را به دو صورت Vivotek و يا ONVIF اضافه نمود.

5. چگونه مي توانم قسمتي از تصوير مورد نظر را حذف نمايم؟

در وب دوربين از قسمت Configuration/media/image/privacy mask گزينه Enable privacy mask را انتخاب نموده  و سپس يک پنجره جديد از قسمت new ايجاد نموده و نقاطي که مورد نظر نيستند را انتخاب نموده و save نماييد. در اين قسمت مي توان به تعداد دلخواه پنجره جهت عدم نمايش تعريف نمود.


6. تصوير دوربين ها با تاخير پخش مي شوند و سيستم مدار بسته
delay دارند, چه تنظيماتي بايد انجام دهم؟

يک از مواردي که باعث ايجاد تاخير در نمايش و ضبط تصاوير و فريم فريم شدن تصوير مي شود, اشکال در تنظيمات استريم دوربين ها مي باشد. براي حل اين مشکل در وب دوربين از مسير Configuration/media/videoوارد تنظيمات استريم دوربين ها شده و گزينه Constant Bit Rate را انتخاب نموده و مقدار target bit rate را بر اساس رزولوشن تصوير تنظيم نماييد. به عنوان مثال در صورت انتخاب رزولوشن 2 مگا پيکسل مقدار target bit rate بهتر است روي 1.5 و يا در صورت انتخاب رزولوشن 3 مگا پيکسل مقدار target bit rate  بهتر است روي 2 مگ تنظيم شود.


7. نحوه تعريف رکورد دوربين بر اساس
motion detection در نرم افزار Vivotek

ابتدا در وب دوربين از مسير Configuration/applications گزينه Enable motion detection را انتخاب نموده و روي گزينه new کليلک نموده تا پنجره مورد نظر در تصوير ايجاد شود. سپس ابعاد پنجره جهت تعريف motion detection را تنظيم نموده و براي آن نام مورد نظر را انتخاب نماييد, سپس Sensitivity و Percentage را تنظيم نموده و save نماييد. سپس وارد محيط نرم افزار ST7501/VAST شده و از مسير Live client/configuration/station setting گزينه Recording Schedule Setting را انتخاب نماييد. سپس از قسمت time frame list يک تايم فريم جديد اضافه نموده و از قسمت recording mode گزينه event را انتخاب نموده و از گزينه هاي triggers گزينه motion detection را انتخاب نماييد. سپس دوربين هايي که ميخواهيد بر اساس motion detection شروع به ضبط تصاوير نمايند, را در قسمت camera list وارد نماييد.


8. در
Live view تصوير دوربين را دارم ولي رکورد ندارم, علت چه مي تواند باشد؟

يکي از دلايل عدم رکورد دوربين ها, سينک نبودن زمان دوربين با سرور مي باشد. براي تنظيمات date & time دوربين از مسير Configuration/system/general setting وارد تنظيمات تاريخ و زمان شده و پس از انتخاب time zone و انتخاب گزينه Enable daylight saving گزينه Sync hronize with computer timeرا جهت همزمان نمودن زمان دوربين با سرور را انتخاب نموده  و يا در صورت داشتن NTP server گزينه automatic را انتخاب و IP مربوط به NTP server را وارد نماييد.


9. چطور مي توانم از تصاوير رکورد شده بک آپ بگيرم؟

از مسير Playback/Configuration/client setting/export setting مي توانيد فرمت فايل بک آپ و همچنين مسير مورد نظر جهت کپي کردن فايل ها را انتخاب نماييد.فرمت فايل ها EXE, 3GP و AVI مي باشد. با کليک بر روي marker1 و marker2 ابتدا و انتهاي بازه زماني موردنظر را انتخاب نموده و گزينه Export را انتخاب نماييد. در اين حالت تصوير مورد نظر با فرمت تعيين شده در مسيري که قبلا تعيين شد قابل دسترسي است.


10. اپليکيشن
EZconnect را چگونه مي توانم نصب و استفاده کنم؟

اين اپليکيشن را تنها مي توان براي اتصال به دستگاه هايND8422P/ND8322Pاز طريق گوشي هاي هوشمند و تبلت استفاده نمود. پس از نصب اپليکيشن مربوطه در گوشي موبايل و يا تبلت, اکانت خود را ايجاد نموده و پس از تاييد اکانت در ايميل خودکاري که در مرحله sign up وارد نموده ايد, اطلاعات مربوط به کد QR را از قسمت Setting/system/EZconnect service را در گوشي و تبلت وارد نماييد. در اين مرحله مي توانيد وارد پنل NVR شده و دوربين هاي موردنظر را مشاهده نماييد.


11. چگونه مي توانم در نرم افزار
Vivotek يوزرهاي مختلف جهت اتصال به سرور از طريق کلاينت ها, ايجاد نمايم؟

از مسير Live Client/Configuration/User management وارد تنظيمات تعريف يوزرها شده و پس از اختصاص يوزر و پسورد مي توان نوع user را انتخاب نمود. يوزرها در 5 سطح administrator, power user, user, operator, guest مي توانند تعريف شوند که هر کدام داراي سطح دسترسي هاي متفاوت مي باشند. دقت شود که تعريف يوزرها فقط توسط administrator امکان پذير است.


12. در کلاينت ها بعد از لاگين پيغام
some stations are running earlier revision software some features may not complyظاهر مي شود, علت چيست؟

پيغام فوق زماني ظاهر مي شود که ورژن نرم افزار در کلاينت ها و سرور يکي نيستند, براي رفع اين مشکل بايستي ورژن نرم افزار يکسان در تمامي کلاينت ها و سرورها نصب گردد.


13. زماني که تعداد سرورها بيش از يک عدد باشد, چگونه مي توان
farm server تعريف کرد؟

مي توان سرور مرکزي را master و باقي سرورها را slave تعريف نمود. روش کار به اين صورت مي باشد: در سرور هاي slave از مسير Configuration/station setting/relay setting پسورد مورد نظر را تعريف نماييد. در سرور مرکزي يا Master از مسير Configuration/station management آدرس IP و پسوردي که در هر کدام از سرورهاي slave تعريف شده بود را وارد نموده و گزينه Insert را کليک مي نماييم. بدين صورت در سرور مربوطه مي توانيد substation ايجاد نماييد. به تعداد سرورهاي slave مراحل فوق را تکرار نماييد. لازم بذکر است که قابليت farm server تنها در نرم افزار VAST امکان پذير مي باشد.


14. نحوه تنظيم استريم دوربين هايي که نرخ تصوير برداري آن ها 60 فريم بر ثانيه است, چگونه است؟

برخي از دوربين هاي ويوتک مانند FD8365H داراي قابليت تصوير برداري 60 فريم بر ثانيه در يک استريم مي باشند. براي تنظيم استريم اين دوربين در حالت 60 fps بايد در وب دوربين از مسير Configuration/media/video از تب mode گزينه single stream را انتخاب نماييد. در اين حالت در تب stream setting مي توان از قسمت frame rate فريم 60 را انتخاب نمود.


15. پسورد دوربين را فراموش کرده ام, چه کاري مي توانم انجام دهم؟

بايستي دکمه ريست دستگاه را 30 ثانيه نگه داشت تا تنظيمات به حالت کارخانه برگردد.

16. بک آپ گيري از تنظيمات دوربين ها در نرم افزار به چه صورتي مي باشد؟

جهت گرفتن بک آپ از تنظيمات نرم افزار از مسير C/program files/vivotek INC/VAST/server/utility گزينه importexportutility را کليک نموده و گزينه export را انتخاب مي نماييد تا در صورت نياز تنظيمات مربوطه را import نماييد.

17- نحوه گرفتن Request file for license:

در نرم افزار  Vast  جهت اضافه نمودن دوربين بيش از 32 کانال يا اضافه کردن دوربين هاي  ONVIF از مسير  نوار ابزار  Help  قسمت  License  با کليک بر روي گزينه Generate License Update Request  مسير خروجي فايل را مشخص نموده و فايل مذکور را از مسير برداشته و پس از  هماهنگي با واحد فروش براي ايشان ارسال نماييد.

پس از دريافت فايل لايسنس از شرکت، اقدام به Import  نمودن فايل لايسنس در نرم افزار VAST از مسير زير بنماييد.

Help --> license --> Import License

18. وب دوربين ها چيست؟USER NAME & PASSWORD 

 دوربين هاي ويوتک در حالت کلي  USER NAME  و PASSWORD  ندارند ، اما پس از  آپگريد فريم ور دوربين به آخرين نسخه و يا

در سري دوربين هاي جديد ويوتک وب دوربين داراي
USER NAME  و  PASSWORD ميشود.  در اين حالت  USER NAME= root  

شده است و نيازي به وارد کردن
PASSWORD  نيست. اما پس از باز شدن وب دوربين ميبايست يک پسورد قابل قبول به دوربين

بدهيم تا عملکرد دوربين فعال شود. بايد توجه داشت که از اين پس وب دوربين با آن پسورد اجرا مي شود. پسورد ورودي مي

بايست حداقل 9 کاراکتر و  متشکل از حروف بزرگ و کوچک لاتين ، عدد و يکي از نشانه هاي  |\-._@#$%^*&+=:`~!',;?[]{}!)(   باشد.

لازم به ذکر است در صورت فراموش کردن پسورد وب دوربين ميبايست دوربين  به تنظيمات اوليه کارخانه بازگردد که اين امر فقط با

ريست سخت افزاري امکان پذيراست.

19.چگونه مي توان Frimware دوربين را آپگريد کرد؟

پس از دانلود آخرين نسخه  firmware  مربوط به هر دوربين از سايت www.vivotek.com ، فايل مذکور را در وب دوربين

در مسير زير قرار داده و بر روي دکمه
upgrade  کليک ميکنيم.

نکته مهم : در هنگام آپگريد شدن حتما اجازه داده شود تا فرآيند به صورت کامل انجام شده و مجددا راه اندازي شود.



 















bg-corner